Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania

"Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania" to roczny, optymalny program przygotowania młodzieży do przyjęcia sakramentu bierzmowania.

Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania

Jeśli przygotowanie do bierzmowania musi trwać więcej, to program ten może stać się elementem takiego przygotowania, najlepiej pierwszym, z racji jego charakteru ewangelizacyjnego.

1. Program zakłada comiesięczne spotkania ogólne całej grupy kandydatów z prowadzącym przygotowanie księdzem lub doświadczonym katechetą lub liderem. W trakcie spotkania głoszona jest konferencja oraz proponowane są aktywności uczestników, które uczą ich podejmowania decyzji.
  2. Jeśli prowadzący ma do dyspozycji animatorów to w programie jest miejsce na spotkania w grupach. Spotkania są "echem" spotkań ogólnych, animator nie wprowadza nowych treści. Jego zadaniem jest tworzenie i pielęgnacja więzi w grupie, stworzenie atmosfery bezpieczeństwa i otwartości.
  3. Program przewiduje także indywidualną pracę kandydata. Na każdym spotkaniu kandydat otrzymuje materiały zawierające streszczenie konferencji i prostą pracę do wykonania w domu.

"Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania" jest programem, który powstał z praktyki parafialnej, dostosowany jest do realiów duszpasterstwa, jest elastyczny i można go modyfikować. Został dobrze przyjęty przez wielu księży i katechetów w Polsce i zagranicą.

Przez lata funkcjonował w formie plików do samodzielnego wydruku, od pewnego czasu w formie gotowych, wydrukowanych pakietów.

Obejrzyj prezentację materiałów:

Skorzystaj z opcji "Pełny ekran"

Obejrzyj jak w praktyce wygląda spotkanie. Film sprzed lat, słabej jakości, ale dający pogląd "jak to się robi" i na czym to polega.

Skorzystaj z opcji "Pełny ekran"

Obejrzyj pierwszą konferencję w wykonaniu autora programu

Poznaj kilka opinii:

Rozdziawione gębusie 16-17 latków. Uśmiech i akceptacja treści. to wrażenie jakie zostało po pierwszych spotkaniach przygotowania do bierzmowania, które zaczerpnąłem ze „Szkoły życia Bogiem”. Spotkania dotyczą spraw najistotniejszych. Spotkałem wiele opracowań kerygmatu. Ten wydaje się być najlepszy w zastosowaniu nawet z dużą grupą.

Jeśli chodzi o same spotkania to wszystko w nich podane jest na tacy prowadzącemu.

Janusz Betkowski

Jestem księdzem pracującym w Estonii (Tallin). Wspólnota Kościelna mała (6000 katolików w Estonii), ale zebrało się z 10 młodych, przygotowujących się do Bierzmownia. Początek spotkania wskazywał na to, że młodzi mają zamiar „przeżyć” kilka spotkań jak coś nieciekawego. Skorzystałem z programu. Po 30 min napięcie zaczęło spadać. Bardzo zaciekawiło opowiadanie o Ani (…) Zdziwiło mnie, jak szczerze podeszli młodzi do różnych kartek (cztery kroki) i tłumaczyli swój wybór. Spotkanie bardzo się przedłużyło. Dzięki programu dało się poruszyć… Za parę dni drugie spotkanie. Przygotuje katechezę na podstawie kolejnego konspektu. Mam nadzieję, że będzie też owocne.

Igor Gavrilchik, Tallin, Estonia

Jest to doskonały, nowatorski program przygotowania do bierzmowania. Sam go wypróbowałem, kiedy byłem odpowiedzialnym za bierzmowanie w parafii.

Działa doskonale i nie potrzebuje żadnych adaptacji.

Czesław Walentowicz, doradca metodyczny MODM w Białymstoku

Bardzo dziękuje za materiały do sakramentu bierzmowania. Jestem z nich bardzo zadowolony. Opracowane w bardzo ciekawy sposób; szczególnie tematyka, rysunki i materiały dla uczestnika. Oparcie się na humorystycznej historii Ani i Kunegundy pomogło moim uczniom zapamiętać najważniejsze wątki z katechez. Dziękuje za treść i przygotowanie powyższych materiałów, gdzie treść zawartego nauczania pozwalała mi w nowoczesny sposób podejść do myślenia młodego człowieka w kwestii sakramentu bierzmowania.

Witold Słowik, franciszkanin, Rychwałd

Pragnę serdecznie podziękować autorowi „Szkoły życia z Bogiem – przygotowanie do bierzmowania” za wspaniałą pomoc do katechezy parafialnej!!!! Pracowałam na niej cały rok przygotowując młodzież gimnazjalną… pracowali także księża wikariusze z swoimi grupami i zgodnie twierdzimy wszyscy, że jest to najlepszy materiał do pracy z młodymi ludźmi.

Katechezy są warte uwagi młodzieży, która „SŁUCHA” i .. myśli i..odpowiada, śmiesznie przedstawione i współczesne jej problemom. Młodzież podejmuje decyzje!

Anna Schroeder

Więcej opinii na naszym blogu: [TUTAJ]

Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania [materiały dla prowadzącego]

Pakiet materiałów dla prowadzącego przygotowanie do bierzmowania według programu: "Szkoła życia z Bogiem":

• Broszura: Dwa sekrety dobrego przygotowania do bierzmowania;
  • Zeszyt wprowadzający w metodę i treści programu;
  • Skrypt zawierający scenariusze do ośmiu spotkań ogólnych stanowiących całość programu;
  • Konspekt dla animatorów do ośmiu spotkań w małych grupach;
  • Skoroszyt z wpiętymi materiałami, które przez osiem spotkań otrzymują uczestnicy w formie oddzielnych kartek;
  • Płyta zawierająca wszystkie potrzebne materiały i pomoce;
  • Płyta zawierająca katechezy wideo HD;
  • Płyta zawierająca archiwalne nagrania rzeczywistej realizacji spotkań programu w grupie młodzieży;
  • Broszura „Pomysły, triki i praktyczne rozwiązania”;
  • Dostęp do katechez on-line

Cena: 157,00 zł

Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania [materiały dla kandydatów]

Skoroszyt i zestaw materiałów dla kandydatów do bierzmowania. Do rozdawania na spotkaniach ogólnych. Jeden pakiet zawiera 20 kompletów - okładki i materiały na rok pracy dla 20 kandydatów.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 100,00 zł
szt.

Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania [konspekty dla animatora]

Zeszyt (32 strony A5) zawierający konspekty dla animatorów do ośmiu spotkań w małych grupach. Konspekty prowadzą „krok po kroku” przez każde spotkanie. Zawierają też wstęp metodyczny.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny