Teczka: Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii – program i pomoce do parafialnej katechezy rodziców i dzieci [Pakiet materiałów dla prowadzącego]

Producent: Fundacja Nasza Winnica

Pakiet materiałów dla prowadzącego księdza (Wszystko zapakowane w teczkę zamykaną gumką).

• Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii. Nowa (stara) wizja przygotowania dzieci. Pastoralne nawrócenie księży, katechetów i rodziców. Jest to zeszyt zawierający wprowadzenie w program – jego filozofię, metodologię i treści.
  • Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii. Program i pomoce dla duszpasterzy. Jest to Zeszyt omawiający szczegółowo zasady programu.
  • Wykaz przykładowych kazań kerygmatycznymi ze strony funawi.pl z linkami do ich łatwego odnalezienia; Dostęp do filmów pokazujących początkową rozmowę duszpasterza z rodziną i rozmowę „dopuszczającą” do Pierwszej Komunii; Dostęp do potrzebnych plików z możliwością ich edycji i dostosowania do własnych potrzeb.
  • Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii. Pomoce dla rodziców i dzieci. Są to zebrane i wpięte w skoroszyt wszystkie materiały, które przez rok otrzymuje rodzina.

Szczegółowe omówienie poszczególnych elementów

Broszura:

Zawiera następujące rozdziały:

• Historie dające do myślenia i wnioski z nich płynące. Jakie doświadczenia moje i innych księży wpłynęły na powstanie tego programu?
  • Jak w praktyce może wyglądać przygotowanie dzieci do Pierwszej Komunii w wykonaniu rodziców? Program przygotowania w przystępnej syntezie pozwalającej uchwycić sens całości.
  • O czym jeszcze warto pamiętać? Msza Święta z udziałem dzieci i rezygnacja z siłowych rozwiązań Program przygotowanie w całokształcie pracy duszpasterskiej.
  • Aneks: Jak zlikwidować Pierwszą Komunię Świętą? Kontrowersyjne postawienie sprawy, by zmusić do innego myślenia o Pierwszej Komunii.

Broszura:

Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii. Program i pomoce dla duszpasterzy.

Zawiera następujące rozdziały:

• Co jest potrzebne do realizacji programu?
  • Schemat organizacyjny programu „Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii”
  • Zapisy
  • Cykl wstępny
  • Cykl I
  • Cykl II
  • Cykl III
  • Ostatnia prosta, próby i Uroczystość
  • Aneks 1. List do rodziców
  • Aneks 2. Schemat rozmowy wstępnej z rodzicami dziecka pierwszokomunijnego i dzieckiem
  • Aneks 3. Deklaracja, okładki i terminy
  • Aneks 4. Schemat spotkania ogólnego
  • Aneks 5. Materiały niedzielne dla rodziców i dzieci
  • Aneks 6. Schemat rozmowy z dzieckiem i rodzicami przed Uroczystością
  • Aneks 7. Uwagi na temat Mszy Świętej z udziałem dzieci
  • Aneks 8. Uwagi na temat prób, spowiedzi, uroczystości i białego tygodnia
  • Aneks 9. Spotkanie integracyjne – festyn
  • Aneks 10. Uwagi na temat finansów

Wykaz przykładowych kazań kerygmatycznymi, dostęp do filmów i dostęp do potrzebnych plików

Zestaw gotowych linków w przyjaznej formie (krótkie i schematyczne) prowadzących do odpowiednich miejsc w Internecie, niektóre dostępne tylko dla nabywców programu.

Z mamą i tatą do Pierwszej Komunii. Pomoce dla rodziców i dzieci.

Jeden komplet materiałów wpiętych w skoroszyt. Są to zebrane i wpięte w skoroszyt wszystkie materiały, które przez rok otrzymuje rodzina.