Rozumna dyscyplina - Dariusz Zalewski

W wielu domach mamy dziś prawdziwy wysyp niejadków, rozkapryszonych i rozhisteryzowanych młodzieńców, z którymi rodzice nie są w stanie sobie poradzić. Młodzież zawsze stwarzała problemy, ale trzeba przyznać, że w obecnych czasach nasilenie tych zachowań jest szczególne.

Taki stan rzeczy to realny skutek przenikania pewnych mód i idei pedagogicznych, które występują pod umownym szyldem tzw. „bezstresowego wychowania”. Te pomysły - reklamowane jako nowoczesne podejście do edukacji - systematycznie kształtują postawy wielu rodziców i nauczycieli, dając końcowyefekt w postaci pseudowolnościowego wychowania.

"Rozumna dyscyplina" to propozycja dla zakłopotanych rodziców, którzy nie akceptująpseudonowoczesnych nowinek wychowawczych. W książce przedstawiam alternatywę dlawspółczesnych mód i trendów wychowawczych, starając się jednocześnie unikać pułapki przesadnego rygoryzmu. Poszukuję rozwiązań optymalnych, uwzględniających współczesne realia kulturowe i prawne, a jednocześnie odwołujących się do niezmiennych zasad i sprawdzonych metod wychowawczych.

Informacje dodatkowe:

Rok wydania: 2018