Rachunek zdumienia dla każdego - ks. Zbigniew Paweł Maciejewski [recenzja] 0
Rachunek zdumienia dla każdego - ks. Zbigniew Paweł Maciejewski [recenzja]

Uwierz mi, nie jesteś wyjątkowy. Nie tylko dla Ciebie, rachunek sumienia to żadna przyjemność. No bo, jak coś, co ma na celu obnażenie Twojej grzeszności, może wywołać uczucia inne niż tylko zwyczajne poczucie winy i przygnębienie.

Zaufaj mi, nie o to w tym wszystkim chodzi. Bogu, poprzez sakrament pokuty, zależy zupełnie na czymś innym. Zależy mu głównie na tym, abyś poczuł z nim Jedność.

Dzięki dobremu przygotowaniu do spowiedzi, masz możliwość doznać wewnętrznego oczyszczenia. Tylko Bóg ma moc, aby w pełni wyzwolić i uwolnić Cię od grzechu.

Rachunek sumienia to „tylko” kolejna okazja do zweryfikowania swojej duchowej dojrzałości. Zdania sobie sprawy z tego, jaką wartością jest dla mnie Bóg. Sposobność do odpowiedzenia sobie na pytanie: czy potrafię konsekwentnie pracować nad sobą, szukając prawdy i dążąc do niej?

Dzięki książeczce Rachunek zdumienia przekonasz się, że można w zupełnie inny sposób spojrzeć na cały proces, jakim jest przygotowanie do sakramentu pojednania.

Poprowadzi Cię ona przez 6 kroków. Ich właściwe przeżycie, zagwarantuje Ci, że będziesz czuł się w pełni przygotowany i wewnętrznie otwarty na szczerą rozmowę z Bogiem w konfesjonale.

Najważniejsze co musisz zrobić, to uświadomić sobie, że chcesz przystąpić do sakramentu. Musisz poczuć w sobie pragnienie doświadczenia Jego łaski. Wytrwale dążyć do spotkania z Nim. Potrzebujesz do tego wiary i miłości Bożej.

Im bardziej gorliwe i wnikliwe będzie Twoje przygotowanie, tym większe owoce.

Klucz tkwi w zrozumieniu własnej grzeszności i wierze w moc oczyszczenia.

„Pan Bóg wie dobrze w jakim w jakim nikczemnym garnku duszę nosimy, dlatego dał spowiedź jak krynicę, żebyśmy się w niej myli, bo życie brudzi każdego jak błoto”. św. Brat Albert

Z pewnością rachunek sumienia kojarzy Ci się z „przeglądem” własnego życia i postępowania. Być może Cię zadziwię, ale to tylko jeden z elementów. Zanim przejdziesz do swoich grzechów zatrzymaj się na moment.

Swoje przygotowanie rozpocznij od podziękowania Bogu, za całe dobro, którego doświadczasz. Jest go w Twoim życiu na pewno więcej, niż Ci się wydaje. Doceń, że jesteś szczęściarzem.

Nie zapominaj o roli Ducha Świętego. To on daje odwagę odwrócenia się od zła. Proś Go o Światło, które pozwoli Ci uczciwie dojrzeć swoje błędy i grzechy. Módl się o siłę do wzięcia odpowiedzialności za własne życie. Umiejętność naprawy, tego na co masz wpływ.

Dopiero w następnym kroku, przypatrz się jasno i wyraźnie swojemu dotychczasowemu życiu. Zajrzyj w głąb siebie. Doszukuj przyczyn swoich grzechów. Zagłębiaj się w nie, analizuj. Przekonasz się jak pomocne może się to okazać. Być może pozwoli odkryć Ci coś, z czego nie zdawałeś sobie jak dotąd sprawy.

Za to wszystko, co udało Ci się rozeznać, wzbudź głęboki żal i wyraź szczerą chęć poprawy. Ze skuszonym sercem poproś Boga o przebaczenie. Wiesz przecież, że tylko On ma moc nawracania i przemieniania Twojego życia.

„Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuści grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane” J 20, 22b-2

Rachunek sumienia, to doskonała okazja do zastanowienia się, jak wygląda Twoja relacja z Bogiem. Pozwala dostrzec to, nad czym powinieneś popracować. Co jeszcze może wymagać poprawy.

To nie ma być dla Ciebie tylko przykry obowiązek. Im bardziej wyboista droga, tym piękniejsze widoki na końcu szlaku. Dające pokój serca i poczucie wewnętrznego oczyszczenia.

Z pomocą Boga i Ducha Świętego, stanowią nieodzowny fundament ciągłego nawracania się w kierunku wiary.

Książeczka do nabycia na naszej stronie internetowej [KLIKNIJ TUTAJ]

Komentarze do wpisu (0)