Historia powstania programu "Szkoła życia z Bogiem - przygotowanie do bierzmowania" 0

„Posłuchaj Historii Poszukiwania Sensu I Właściwej Metody”

Jest rok 2003. Trafiam jako wikary do parafii MB Królowej Polski w Mławie. Wracam do parafialnego duszpasterstwa po siedmioletniej przerwie – cztery lata studiów i trzy lata pracy w wydziale katechetycznym kurii.

Mam duży niepokój a nawet lęk, gdy słyszę, że mam zająć się parafialnym przygotowaniem młodzieży do bierzmowania. Jednocześnie traktuję to jako wyzwanie.

Są to czasy, gdy w Mławie kończy się pewien eksperyment – udzielania bierzmowania nieco starszej młodzieży. Było tak, że moi poprzednicy przygotowywali jednocześnie dwa roczniki – gimnazjalistów i szkoły średnie. Razem było to ponad 300 osób.

Dochodzą mnie głosy, że na spotkaniach całej tej grupy w kościele, niektórzy „bohaterowie” popalali w ostatnich ławkach kościoła marihuanę. Tak dla sportu – jest ryzyko, jest przyjemność…

Ja mam zadanie przygotować już „tylko” ok. 170 młodych, ale nie ukrywam, że i tak jestem przerażony. Jak to wszystko zorganizować, poukładać, by to miało ręce i nogi?

Pomoce, które mam nie dają mi satysfakcji. Są zbyt teoretyczne, ogólne, mało spójne. I mało ciekawe. Z czymś takim boję się pójść do młodzieży – zabiją mnie śmiechem.

A tak bardzo chcę żyć… Pierwszą decyzją jest podzielenie całości na dwie grupy osobnych spotkań ogólnych. W ten sposób rozładowałem tłok i mogłem znaleźć inne miejsce spotkań – kaplica na tyłach kościoła.olejna sprawa to tematy i forma spotkań. Zaczęły się długie miesiące poszukiwań, prób i wysiłków, by dobrać najbardziej optymalny zestaw.Co roku było inaczej. Był rok, gdzie wszystko wywróciłem – to co było ostatnie wylądowało jako pierwsze.

Szlifuję uparcie szczegóły. Wiem już, że czasem drobne rzeczy mają wielkie znaczenie.

Dojrzewa w tym czasie także „teoria wszystkiego” – zrozumienie pewnych zasad, które są ważne dla dobrego przygotowania młodzieży do bierzmowania..

To co robię budzi kontrowersje u niektórych księży. Inni proszą, bym się swoim programem podzielił. Było to dość trudne, bo program to była sterta plików na dysku komputera.

Przełomem jest zakup kamery – jest już rok 2007. Wpadam wtedy na pomysł, by wszystkie katechezy sfilmować i udostępnić. Program jest już wtedy w miarę dojrzały (szósta bodaj wersja). Zaczynam katechezy nagrywać w Mławie a kończę na nowej parafii, w Płocku. Trwa to ponad rok.

Wreszcie, nie wierząc specjalnie w sukces, publikuję moje materiały w formie plików udostępnianych w Internecie. Użytkownicy – księża i katecheci głównie – kupują dostęp do filmów, scenariuszy i pomocy. Co trzeba drukują samodzielnie.

Pierwszy nabywca kupuje materiały 16 września 2009 roku wieczorem. Potem, do końca dnia, 23 innych. Do chwili obecnej ponad 2.100 nabywców z Polski i ze świata.

Prawie od początku spotykam naciski i nalegania, by wydać wszystko w formie fizycznej – wydrukowanej, zapisanej na płytkach. Jest rok 2009 zostaję proboszczem i jest to zwyczajnie trudne – ogrom różnych spraw, które na mnie spadają.

Wreszcie ulegam – rok 2015 to nowa odsłona całego pakietu materiałów do bierzmowania w formie drukowanych skryptów, konspektów, broszur i nagranych płyt.

Program przybrał postać jaką ma obecnie. Jedyne co się zmieniło, to opakowanie. Od 2017 (?) roku materiały dla prowadzącego wpinamy w specjalnie przygotowany segregator.

+++++++++++++++++++

Program do nabycia [TUTAJ]