Po co Kościół - ks. Grzegorz Strzelczyk

Wysyłka w: 5 dni

W soborowej konstytucji o Kościele Lumen gentium po Vaticanum Secundum czytamy: Kościół jest w Chrystusie jakby sakramentem, czyli znakiem i narzędziem wewnętrznego zjednoczenia z Bogiem i jedności całego rodzaju ludzkiego. Mimo tak wielkiej godności i zadania, a może właśnie dlatego, na wzór ukrywającego się Boga, Kościół jest kwestionowany, a sens jego istnienia podawany w wątpliwość. Ksiądz Grzegorz Strzelczyk, w swoim teologicznym i sugestywnym stylu objaśnia, na czym polega zadanie i misja Kościoła w świecie. Podkreśla jego otwartość, wynikającą właśnie z owej sakramentalności, i służebność, będącą rzeczywistym i jedynym spełnieniem raz po raz śnionego w kościelnych strukturach „snu o potędze”. Druga część książki poświęcona jest zagadnieniu samej teologii, językowi próbującemu uchwycić nienazywalne, a także jej związkom z narodem i podziałem na płeć. Jak zawsze u księdza Strzelczyka książka jest bogatym pokarmem dla ducha i umysłu.

Autor mocno podkreśla, że Kościół ukształtowany na wzór postawy swojego Nauczyciela – Jezusa Chrystusa tak jak On powinien przyjmować wobec świata podejście służebne i otwarte: „By dać szansę na nawrócenie, Jezus idzie do grzeszników, gdy jeszcze są oni grzesznikami. Nawrócenie okazuje się zaś raczej owocem spotkania, a nie jego wstępnym warunkiem”.

W książce znalazł się także blok tekstów dotyczących teologii – samego objaśnienia, czym ona jest i jak bardzo jest związana z wiarygodnością Kościoła, a także dwóch problemów szczegółowych, ważnych dla dzisiejszego życia Kościoła, tj. teologii narodu i teologii kobiecości.