Chrystus i jego kościół - Joseph Ratzinger

Wysyłka w: 5 dni

Książka kard. Ratzingera, późniejszego papieża Benedykta XVI, jest pogłębioną refleksją nad czasem Wielkiego Postu i przygotowaniem do radosnego przeżywania Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. W swej zasadniczej części jest zapisem rekolekcji, jakie autor wygłosił w Watykanie Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II oraz pracownikom Kurii Rzymskiej. Treść konferencji została jednak – dla potrzeb szerokiego grona odbiorców – poszerzona i przerobiona. W ten sposób także i my możemy skorzystać z mądrości wielkiego teologa i pogłębiać naszą wiarę.

Bóg nie konkuruje z ziemskimi formami władzy. Nie przeciwstawia swoich zastępów innym zastępom. Jezusowi w Ogrodzie Oliwnym Bóg nie posyła dwunastu legionów aniołów, aby Mu pomogły.

Hałaśliwej i despotycznej władzy tego świata przeciwstawia On bezbronną władzę miłości, która na Krzyżu — a potem wciąż od nowa w dziejach — przegrywa, a mimo to stanowi coś nowego, Boskiego, co opiera się niesprawiedliwości i ustanawia Królestwo Boże. Bóg jest inny. (Benedykt XVI)